Bookmark and Share
 


Gravide med hævede ben (ødemer) søges til projekt

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er kvinde.
  • Er mellem 20 og 40 år gammel.
  • Skal have påviselige ødemer

Patienter med mange forskellige tilstande kan opleve ophobning af vand imellem cellerne, kaldet ødem. Typisk kommer det til udtryk i underbenene, og især omkring anklerne, pga. det tryk tyngde- kræften yder på væsken i kroppen. Tilstanden kendes som ”vand i benene”.

Måling af mængden af ødem kan formentlig være et godt redskab til at få et indblik i graden af syg- dommen, behandlingseffekten og som en hjælp til patienten selv. For den gravide med væske i be- nene kan strømpen være en hjælp, til at få indsigt i måder at nedbringe væskemængden og dermed gener ved væskeophobningen. Strømpen kan derfor potentielt medvirke til involvering i egen behandling.

Forsøget består af to dele:

  1. En sammenligning af strømpens volumenmålinger med volumenmålinger foretaget ved Ar

    kimedes’ princip.

  2. En kontinuerlig måling af ødemudviklingen over 60 min. ved gang, stillestående aktivitet,

    liggende stilling og siddende stilling.

For hver forsøgsperson måles på tre dage. De tre dage ligger ikke nødvendigvis i umiddelbar forlængelse af hinanden. For hver dag kommer projektleder på besøg i dit hjem om morgenen og om aftenen. Om morgenen den første dag er projektleder der i cirka halvanden time, og ellers varer besøgene omkring 15 min.


Forsøget

Målingerne med strømpen foregår ved, at man tager strømpen på. Strømpen er tilsluttet en bærbar computer, der kan registrere volumen af benet i et computerprogram. Der mærkes intet under målingen, der udføres ved en elektronisk måling af benets volumen.

Efter strømpemålingerne sættes to mærker ud for sensorerne med rød sprittusch. I mellemtiden fyldes et specielt medbragt kar med vand. Foden sænkes ned i vandet, til vandoverfladen er på niveau med det første sprittusch-mærke. Benet holdes i ro i positionen i 30 sekunder. Herefter nedsænkes benet til det andet mærke, og benet holdes således i 30 sekunder. Den overløbne mængde væske måles. Proceduren gentages endnu en gang. Der tages et billede af benet fra siden - både med og uden strømpen. Omkredsen af benet måles ved sprittusch-mærkerne øverst på underbenet og nederst på underbenet.

Efter ovenstående foretages en sammenhængende måling med strømpen over 60 min. Her monitoreres volumen af underbenet under gang, stillestående aktivitet, liggende stilling og siddende stilling. Dette foregår ved, at den bærbare transporteres på ryggen i en taske.


Projektleder

Stud.med.
Alexander Emil Kaspersen

Hjerte-, Lunge-, Karkirurgi, afdeling T

Aarhus Universitetshospital, Skejby

Palle Juul-Jensens Boulevard 99

8200 Aarhus N

E-mail: alekas@rm.dk Telefon: +45 25 33 91 98 

 

Se vedhæftede pdf-fil for yderligere information.   [hvad er en pdf-fil?]

 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: MJ-:1-10-72-143-17
 


Alexander Emil Kaspersen
Hjerte-, lunge-, karkirurgi, Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Tlf: 25339198
alemka@clin.au.dk