Bookmark and Share
 


Effekten af en specifik fødevarerækkefølge på appetit og blodsukker

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er mellem 25 og 65 år gammel.
  • Har et bmi på mere end 30.
  • Er ikke-ryger.

 

Mænd og kvinder søges til måltidsforsøg

 

Vi søger mænd og kvinder i alderen 25-65 år med et BMI over 30 kg/m2 eller taljemål over 102/88 cm for hhv. mænd og kvinder til at være med til at undersøge effekten af en specifik fødevarerækkefølge på appetit og blodsukker. Det foregår på Institut for Idræt og Ernæring over to dage (Rolighedsvej 26, Frederiksberg) (fra kl. 7.30-11.30), men ellers skal du leve, som du plejer. 

 

Protein og kulhydrat

Forsøget består af to forsøgsdage (kl. 7.30-11.30) på Institut for Idræt og Ernæring, hvor vi undersøger din appetit (sult og mæthed) og tjekker dit blodsukker (via priktest i finger). På begge forsøgsdage får du serveret morgenmad bestående af en bolle med marmelade og juice samt kylling med agurk og laktosefri mælk og frokost bestående af en salat. De to forsøgsdage må ikke foreligge i samme uge.

Mens du befinder dig på instituttet, har du mulighed for at læse, studere, arbejde eller lignende stillesiddende aktivitet. Bortset fra få restriktioner op til hver af de to forsøgsdage, skal du leve og spise, som du plejer.

 

Honorar

Som tak for din deltagelse vil du efter studiets afslutning modtage en kontantudbetaling på 1500 kr. (skattepligtig). Eventuelle rejseomkostninger refunderes ikke.

 

Du kan deltage, hvis du

-       Er mellem 25 og 65 år

-       Har BMI over 30 kg/m2 (BMI udregnes som din vægt i kg divideret med din højde i meter gange med din højde i meter (vægt/højde2) og/eller har taljemål på over 102 cm for mænd og over 88 cm for kvinder

-       Vant til at spise morgenmad (mindst 4 gange om ugen)

 

Du kan desværre ikke deltage, hvis du

-       Ikke lever op til inklusionskriterierne

-       Ikke har mulighed for at møde på forsøgsstedet i de krævede tidsrum

-       Ikke kan indtage en morgenmad bestående af: Bolle med jordbærmarmelade og juice og kylling med agurk og laktosefri mælk (det behøver ikke at være din yndlingsmorgenmad, men der menes, om du kan indtage dette uden at have noget imod det)

-       Ikke kan indtage en frokost bestående af: Salat (salaten indeholder speltkerner, feta, tomat, rødløg, agurk, syltet agurk, rapsolie, citronsaft, salt, peber, persille (det behøver ikke at være din yndlingsfrokost, men der menes, at du skal kunne indtage dette uden at have noget imod det)

-       Har nogen former for allergier eller intolerancer, som kan have indvirkning på studiet (fx allergi overfor nogen af de fødevarer, som er i ovenstående måltider)

-       Tager eller indenfor den sidste måned har taget nogen former for medicin eller kosttilskud, som påvirker din appetit eller kropsvægt

-       Ryger, har været ryger eller fast anvendt nikotin produkter (E-cigaretter, tyggegummi osv.) inden for de seneste 3 måneder. Uregelmæssig rygning accepteres. 

-       Har oplevet en vægtsvingning på +/- 3 kg inden for de seneste 3 måneder (din vægt må desuden ikke svinge mere end +/- 3 kg i løbet af den tid, hvor du deltager i studiet)

-       Har ændret markant i dine motionsvaner inden for den seneste måned (dine motionsvaner må desuden ikke ændre sig markant i løbet af den tid, hvor du deltager i studiet)

-       Har ændret markant i dine kostvaner inden for den seneste måned (dine kostvaner må desuden ikke ændre sig markant i løbet af den tid, hvor du deltager i studiet)

-       Studerer eller arbejder indenfor områder, som relaterer sig til appetit

-       Samtidig deltager i et andet klinisk forsøg, eller hvis du indenfor den seneste måned har deltaget i andet/andre kliniske forsøg, som kan påvirke dette

 

Tid og sted

Forsøget igangsættes i oktober / november 2018, og de to forsøgsdage (kl. 7.30 – 11.30) finder sted på Rolighedsvej 26, 1958 Frederiksberg C efter nærmere aftale.

Kontakt og nærmere information

Hvis du synes, at ovenstående er interessant, kan du kontakte mig på benedicte@nexs.ku.dk.

 

Hvem står bag

Professor MSO Anders Sjödin, MD og PhD-studerende Thea Toft Hansen, Cand.Scient. er overodnet ansvarlige, og forsøget ledes og gennemføres af specialestuderende Benedicte Matlok, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

 

 

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: HS-:H-18036310
 


Benedicte Matlok
Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring
Rolighedsvej 26
1958 Frederiksberg
Tlf: 40171871
benedicte@nexs.ku.dk