Bookmark and Share
 


Raske forsøgspersoner søges til forskningsprojektet med MR.

 
Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:
  • Er rask.
  • Er mellem 18 og 50 år gammel.
  • Vejer mellem 50 og 100 kg.
  • Er ikke-ryger.
  • Ikke tager medicin regelmæssigt.

Projekt titel: Kuliltes hovedpineudløsende egenskaber samt effekt på

hjernens kar og blodgennemstrømning.

Raske forsøgsdeltagere mellem 18-50 år søges til et videnskabeligt forsøg.

Formålet med studiet er at opnå øget viden om kuliltes hovedpineudløsende egenskaber samt påvirkning af hjernens kar og blodgennemstrømning.

Baggrund: Det er velkendt, at kulilte fremkalder hovedpine, men mekanismerne bag er endnu ikke fuldt forstået. Kulilte er en gas som udover ved indånding også produceres naturligt i kroppen. Studier viser, at naturligt produceret kulilte er involveret i smerte signalering i kroppen.

Hos mennesker er det vist, at kulilte indånding øger hjernens blodgennemstrømning med ca. 26% ved en kulilte koncentration på 20%. Hvorvidt der er en sammenhæng mellem kuliltes hovedpinefremkaldende effekt og effekten af kulilte på hjernens kar og gennemblødning er uvist.

Vi vil derfor i et hovedforsøg systematisk undersøge hovedpineudløsende egenskaber af kulilte samt måle effekten af kulilte på diameteren og strømningshastigheden i hjernen. Dette vil vi gøre med MR-skanning. MR skanning er en ganske almindelig måde til at lave billeder af hjernen uden kendte bivirkninger.

Hvor  Dansk hovedpinecentret og Enhed for Funktionel Billeddiagnostik, Rigshospitalet-Glostrup, Valdemar Hansens Vej 5, A1, 2600 Glostrup.

Hvor tidskrævende: Du skal først møde til en forundersøgelse (ca. 1 time). Herefter vil studiet strække sig over ca. 4-6 timer.

Ubehag: Indånding af kulilte forventes at udløse forbigående hovedpine. Der skal tages blodprøver via et prik i huden. Der er ingen risiko forbundet ved forsøgene. Der gives en ulempegodtgørelse på 200 kr. pr. time, totalt ca. 2200 kr. (skattepligtig B-indkomst). Vi dækker desuden transportomkostninger.

Krav: Du skal være rask og veje mellem 50 og 100 kg, alder 18-50 år. Du må ikke lide af for lavt blodtryk, lungesygdomme, hjertesygdom eller andre væsentlige sygdomme.

Forsøget er godkendt af den Videnskabsetiske Komité, nr: H-17016387

Med venlig hilsen

Hashmat Ghanizada, Læge

Dansk hovedpinecentret, Rigshospitalet-Glostrup, Valdemar Hansens Vej 5, 1A,  2600 Glostrup.

Henvendelse på:Tlf. 38 63 34 70 + 51447278 (træffes bedst ml. kl. 8-14 på hverdage, ellers send en mail til mig med dit navn, alder, projekt navn og mobil nr.).-mail: hashmat.ghanizada@regionh.dk

 
 
 
 
Godkendt af etisk komité med journalnummer: HS-:H-17016387
 


Hashmat Ghanizada
Dansk hovedpinecenter, Rigshospitalet-Glostrup
Valdemar Hansen vej 5, 1A
2600 Glostrup
Tlf: 38633470
hashmat.ghanizada@regionh.dk