Danskernes proteinindtagelse er høj, særligt blandt idrætsudøvere. For udholdenhedsatleter er der sparsom videnskabelig evidens for at en høj proteinindtagelse giver fordelagtige effekter på træningsudbytte og udholdenhedspræstation. Samtidig viser nyere studier at en kost lav på protein er forbundet med sundhedsmæssige fordele. Nedprioritering af protein i kosten vil muliggøre opprioritering af kulhydratindtagelsen, hvilket kan have betydning for træningsudbyttet. Formål Dette projekt har til formål at undersøge hvilken effekt et øget kulhydrat-, og reduceret proteinindhold i kosten har på præstationen, sammenlignet med en kost med normalt kulhydrat-, og proteinindhold hos veltrænede med stort indhold af udholdenhedstræning. Forsøget indebærer - 6 forsøgsdage med metaboliske tests (~1t), samt 4 besøg med fysisk testning (~4t) - 6 uger hvor du får udleveret forsøgskost og nøje følger kostplanen – der trækkes lod, om du skal indtage en kost med normal eller reduceret proteinmængde. - Der vil blive udtaget blod - samt muskelprøver i forbindelse med forsøget. Forskningsprojektet udføres som et samarbejde mellem Team Danmark og Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Projektet er en del af Team Danmark Netværket: PROKit Du har mulighed for at deltage i forsøget hvis du - Deltager i udholdenhedsidræt på elite eller subeliteniveau (træner 10-30 t/uge) - Er mand mellem 18 og 50 år - Er normalvægtig (BMI≤25) og i øvrigt sund og rask. Transportudgifter under forsøget dækkes. Foruden maden der dækkes gennem 6 uger udbetales et vederlag, som beskattes som B-indkomst. Hvis du har lyst til at høre mere, så kontakt: Nicki Winfield Almquist, Phd, Post Doc Institut for Idræt og ernæring Københavns Universitet Mail:nwa@nexs.ku.dk Telefon: +45 9360184
|